Балмұздақ — ересектер мен балалар сүйіп жейтін тəттінің бір түрі.
Балмұздақ — əдемі, өте дəмді жəне пайдалы. Балмұздақ несімен пайдалы?
Алдымен, балмұздықтың түрлеріне мəн берейік:
1. Жеміс-жидекті — майсыз, жеміс шырынынан жасалынады.
2. Сүтті — қанты аз, бірақ май бар.
3. Пломбир — майдан тұрады.
4. Кремді балмұздақта май аз болып келеді.

Балмұздақ құрамына 15 аминоқышқылы, 27 майлы қышқыл, 25 дəрумендер мен минералды тұздар кіреді.
Балмұздақтағы сүт басым болатындықтан, сүт құрамындағы барлық пайдалы заттар балмұздақ құрамына енеді.
Балмұздақтың тəтті дəмі қуаныш гармоны — серотининді бөледі.
Балмұздақ ағзаңызды пайдады микроэлементтерге толықтырады. Олар калий, магний, кальций, фосфор, темір.

Балмұздақты ангина, фарингит, артық салмақ, асқазан жарасы кезінде жеуге болмайды.
Балмұздақты аптасына 3 реттен көп жеуге болмайды.