Сүзбе

Ұлттық мәзірлеріміздің тағы бір түрі — сүзбе. Сүзбені ашыған сүт не айраннан дайындайтыны белгілі. Егер сүзбені арнайы дорбаға салып күн астында кептіріп алса, онда тұзбен дәмін келтіріп құрт жасауға да болады. Әзірге сүзбенің өзімен таныс болайық. Дайындалуы: Айран(сүт) ыдысқа құйып, отқа қоямыз. Жәй отта ұстаған жөн, айран қайнап кетсе сүзбе дұрыс болмайды. Ыдыс түбіне сүзбе…

Read More

Үлпілдек қамыр

Құрамы: 1 стакан айран 0.5 стакан май 1 пакет (11 грамм) құрғақ ашытқы 1 ш қ тұз 1 ш қ қант 3 стакан ұн Дайындау жолы: Айранға май қосып, кішкене қайнатамыз. Тұз бен қант қосамыз. Ұн қосып, қамыр қыламыз, 30 минутқа қалдырамыз. Не қаласаңыз, соны пісіруге болады!

Read More

Тауық етінен «ашқарақ» салаты.

Қажетті өнімдер: 400 гр. тауық еті 1-2 дана сәбіз 1-2 дана пияз 2-4 дана маринадталған қияр 2-4 тіс сарымсақ Қуыру үшін өсімдік майы қажет Дәміне қарай тұз, бұрыш 2-3 ас қасық майонез. Дайындалуы: Тауық етін тазалап жуып алыңыз. Сосын қазанға су құйып, етті саласыз да, қайнатасыз. 20 минуттай қайнату жеткілікті. Пиязды аршып, жуыңыз да майдалап…

Read More

Пирожки

✔ Құрамы: ➖ Сүт (жылы) — 2 стақан ➖ Сұйық май — 0,5 стақан ➖ Қант — 2 асқасық ➖ Тұз -1 шай қасық ➖ Кефир— 1 касык ➖ Ұн — жұмсақ қамыр илеуге болатындай қажет ✔ Салындысы: ➖ Картоп ➖ Май ➖ Сүт ➖ Тұз ✔ Дайындау жолы: Жылы сүтке сұйық май, тұз, қант,…

Read More

Экспресс пицца

Құрамы: ? Жұмыртқа — 4 дана ? сметана— 4 асқасық ? Майонез — 4 асқасық ? Ұн — 9 асқасық (толтырмай) ? Томат пастасы ? Шұжық яғни колбаса ? Тұздалған қияр ? Маслины ? Қызанақ ? Сыр Жұмыртқа + майонез + қаймақты қосып араластырамыз,ұн саламыз табамызға құйып, жай жанып тұрған отқа қоямыз, асты пісіп үсті…

Read More

Буглама

Құрамы: Ет – 500 гр. Картоп – 1 кг. Пмяз – 250 гр. Курдюк – 90 гр. Тəтті болгар бұрышы – 500 гр. Баклажан – 400 гр. Қызанақ – 500-600 гр. Петрушка – 1 бума Тұз – 2 ас қасық Дайындалуы: Қазанға бірінші слой қылып курдюкты саламыз. Оны пласт қылып тураймыз. Үстіне ет саламыз, бірақ…

Read More

Асшаян, авокадо және грейпфрут қосылған салат

Мерекелік дастарханның сәнін келтіретін жеңіл салаттардың бірі асшаян, авокадо және грейпфрут қосылған салат. Бұл салатқа 250 грамм тазаланған асшаян, 1 тал пияздың жасыл сабағы, 1 піскен авокадо, 1 грейфрут және дәміне қарай ұнтақталған қара бұрыш қосылады. Әзірленуі 1. Асшандарды тұзды суда жылдам пісіріп, суытыңыз. Асшаян суығанша көк пияз бен авокадоны аршып, турап алыңыз. Сондай-ақ, грейпфрутты да…

Read More
Балалар арасындағы пневмания

Балалар арасындағы пневмания

Пневмания немесе өкпенің қабынуы— түрлі вирустардың, бактериялардың, паразиттердің, микроорганизмдердің әсерлерінен пайда болған өкпе инфекцияларына қатысты ортақ термин. Көбіне пневмания вирустардың (мысалы: аденовирустар, тұмау вирустарының, т.б.) әсерінен болады. Кейбір жағдайда пневманиямен ауыратын ауру адам түшкіру кезінде қасында отырған сау адамның өкпесіне бактериялар мен микроорганизмдер жұқтыру арқылы өкпенің инфекциялық қабынуын таратады. Пневманияның белгілері: Аурудың белгілері балалардың жас ерекшелігіне қарай және…

Read More

Балаға жоғары температурада қалай көмектесу керек?

Егер нәрестеде созылмалы созылмалы аурулар болмаса, термометр көрсеткіштеріне емес, баланың әл-ауқатына назар аударған дұрыс. Ең алдымен, баланың өзі не қажет екенін қадағалап отыру керек: егер температура тез көтерілсе, ол жарқырап қалса, сізге жылы киім, көрпе және ыстық сусынның көмегімен жылуға тез жәрдем беру керек. Температура максималды деңгейге жетсе, салқындау өтеді, ал баланың терісі жиі біраздан…

Read More

Бесік жыры туралы

Әлди, әлди, ақ бөпем, Ақ бесікке жат бөпем. Жылама, бөпем, жылама, Жілік шағып берейін, Байқұтанның құйрығын Жіпке тағып берейін, Әлди, әлди, ақ бөпем… Бесік жыры баланы бесікке бөлегенде тынышталуы үшін, ертерек ұйықтауы үшін айтылатын жыр. Бұдан бөлек, бесік жырының баланы тәрбиелеудегі тәрбиелік маңызы өте зор. Бесік жыры қазақ халқынан басқа әлемнің басқа да халықтарының фольклорында…

Read More

Толғақ қысқанда не істеу керек?

Толғақ деген не? Ол қашан болады? Толғақ дегеніміз белгілі бір уақыт аралығында қайталанып отыратын жатырдың жиырылу процесі, құбылыс. Толғақ — табиғи құбылыс, босанудың басталғандығын білдіреді. Толғақ кезінде іштің төменгі жағында немесе бел аймағында созылмалы

Read More

Ьрюсселдік вафли

2 стакан сүт 4 жұмыртқа 150 гр сары май аздап тұз 1 ас қасық қант ванилин 10 гр ашытқы 1,5 стакан ұн Алдыменен жылы сүтке ашытқы мен аздап қант ерітіп, жылы жерге қойып қою керек. Ашытқы көтерілген кезде жұмыртқа сарыларын қосып (жұмыртқа ағын бөлек ыдысқа бөліп қою керек), қалған қант пен еріген сары май қосып…

Read More

Ет қосылған пирог

Отбасына дәмді ас дайындап, қошемет сөз естуді барлық қыз жақсы көреді. Бірақ, бұған әркім түрліше қол жеткізеді. Бірі — тәтті тағамдар дайындаса, екіншілері — өзге ұлт асханаларының тағамын әзірлейді. Әр ұлттың өзіне тән асханасы болғанымен, көпшілігінде түрлі пирог бар. Сол пирогтың бір түрін бүгінгі мәзірімізде ұсынамыз. Біз дайындайтын пирогтың ерекшелігі — етпен бірге үйдегі кез…

Read More