Тырнақ күтімі туралы кеңестер

Қазіргі таңда тырнақ күтімі маңызды рөл атқарып келеді. Қыздардың көпшілігі сұлулық салонына барып, қаражат пен уақытын сарп етуде. Сол себепті үй жағдайында қалай күтім жасау керектігі туралы бірнеше кеңес бергім келеді. 1 Қолыңызды жібіту үшін түймедағы тұнбасы қосылған немесе ас содасы бар жылы суға 15-20 мин қолыңызды салыңыз. 2 Егер тырнағыңыз желініп кетсе, онда тырнағыңызды…

Read More

Балаңыз күйзеліске түссе…

  Баланы күйзелістен қалай шығарамыз? Балада күйзелістің бар екенін мына белгілерге қарап байқауға болады: 1. Регресс. Баланың саусақ соруы, үнемі көңіл аударғаныңызды, жанында болғаныңызды қалауы, кіші дәретті ұстай алмау. 2. Қорқыныш. Егер балаға бұрын маңызды болмаған, көңіліне әсер етпеген дүниелерден қорқа бастаса, онда стресстің басталуы деген сөз. 3. Ашушаңдық. Ойыншықтарын лақтыру, жиі сөзге келу, сотқарлық,…

Read More

Чак-чак

Чак-чак құрамы: жұмыртқа – 2 дана ұн сұйық май ас содасы қоютылған сүт Чак-чактың жасалу жолы: Жұмыртқаға сұйық май мен ұнды қосып, жұмсақ қылып қамыр илейміз. Қамырды бетін жауып 20 минуттай қойып қойыңыз. Енді қамырымызды алып барынша жұқа қылып жайыуға тырысыңыз. Қамырды жайып болған соң ұзынынан содан барып колденеңінен кесіп шығыңыз. Қазанымызға майды құйып, жақсылап…

Read More

Баланы бала-бақшаға бейімдеу

Кез-келген ата-ананы алдымен алаңдатын сұрақ баланы неше жастан бала-бақшаға беру болып табылатыны белгілі.Балалар психологтары баланың бала-бақшаға бару жасы 3,5-4 жастан кем болмау керек деп айтады.Бұл жаста бала айналасын танып,өз бетінше қозғалып,тілі шығып сөйлей бастаған уақыты тиімді уақыт болып табылады дейді.Бірақ,тиімсіз жақтары да бар,бала ес біліп қалған шағында айналасын жатырқап,тәрбиешілерге үйренісе алмай,балалармен тіл табыса алмай қалуы…

Read More

Картоп ұялары

✔ Құрамы: ➖ Картоп — 600гр; ➖ Жұмыртқа — 4 дана; ➖ Сұйық май; ➖ Тұз; ➖ Басқа да дәмдеуіштер; ✔ Дайындау тасили : ✔ Картопты тазалаймыз. Оны ұзын жіңішке текшелерге турап, суға салып бірнеше рет жуып аламыз. Суын ағызып, орамалға жайып кептіреміз. Кепкен картопқа тұз бен дәмдеуіштер қосып араластырамыз. Туралған картопты майға 7 минут…

Read More

Тауық етінен жасалған кәуәп

Кажетті заттар: -500 гр тауық филесі Маринад: -4 а.к соевый соус -2 а.к зәйтүн майы -2 ш.к бал (мёд) -1/2 ш.к кұргатылған сарымсақ -2 ш.к лимон согы Жасалуы: -алдымен шашлық жасайтын таяқшаларды салқын суға салып, 30 минутқа қойып қойыңыз -тауық филесін ұзын, ал ең узындығы 1-2 см етіп  кесіңіз -маринадқа қажетті заттарды қосып араластырыңыз -маринадты тауық…

Read More

Көкеністі сүт көже

Құрамы: 3 кесе тәтті айран, 1 көк пияз, ас қасықтың 2/3 бөлігіндей қызыл бұрыш, 3 кесе ыстық су, тұз татымына қарай. Дайындау процессі: Айранға жұқалап сақиналап туралған пияз, тұз, қызыл бұрыш қоса отырып аралатырады. Үздіксіз араластыра отырып, үстіне сарқылдап қайнап тұрған су қосылады. Содан соң ыдысқа құйып, дастарқанға әкелуге болады.

Read More

Торттардың бетіне арналған шоколадты соус

  Құрамы: Какао — 2 асқасық Шекер — 3 асқасық Қаймақ — 2 асқасық Сары май — 50 гр. Дайындалуы: Ыдысқа шекер, какао, қаймақ және майымызды салып, араластырып, отқа қоямыз. Үнемі араластырып отырып, барлығы біркелкі қою соус болғанша отты өшірмей араластыра береміз. Соус қызып, қайнауға жақын қалғанда, отты өшіріп, соусты ыстықтай сүзгіштен өткізіп, салқындағанша араластырып…

Read More

Жүктілік кезіндегі салмақ (арықтау, семіру, диета)

Жүкті болғанда қанша калория қажет? Екі адамның орнына тамақтану керекпін бе? Калорияның мөлшері жүктіболған кезден бастап арттырмайсыз. Төртінші айдан бастап жаймен арттырасыз. Жүктіліктің 4-5-ші айларынан бастап соңына дейін күніне қалыпты жағдайдағы калория (күнделікті тамақтанып жүрген үрдіс) мөлшерінен 200 калорияға артық

Read More

Шілдехана тойын жасау керек пе?

Шілдехана — нәрестенің дүниеге келу құрметіне арналған той, қазақ халқының көптеген салт-дәстүрлердің бірі, баланың дүниеге келгендегі алғашқы тойы. Бұл салтты еліміздің кей жерлерінде «шілделік» деп те атайды. Шілдеханаға шақырумен де, шақырусыз да баруға болады. Қонақтар

Read More

Цитогенетикалық әдіс

Цитогенетикалық әдіс (цитогенетикалық зерттеу әдісі) — адамның хромосомалық жиынындағы ауытқушылықтар мен бұзылыстарды анықтауға арналған сарапатама, зерттеу. Бұл әдіс хромосомаларды микроскоп арқылы зерттеуге негізделген. Зерттеу нәтижесінде хромосомалардың саны мен құрылымын анықтауға мүмкіндік туады.

Read More

Шуба салаты

  Құрамы: Селедка – 300гр Картоп – 300гр Қызылша – 300гр Сәбіз – 150гр Майонез – 200гр Тұз дәміне қарай Салат дайындалуы суретімен: Қызылша, картоп, сәбіз барлығын қайнатып аламыз. Піскен соң сыртын тазалап суытамыз. Пиязды тазалаймыз да майдалап тураймыз. Селедканы тазалап, майдалап тураймыз. Картоп, сәбіз, қызылшаны үкіштен өткіземіз. Тарелкамызды алып, үкіштен өткізілген картобымызды дөңгелектеп формасын…

Read More